καλή χρονιά

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Στις 4 Δεκεμβρίου η τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.Οι εντυπώσεις των παιδιών και οι φωτογραφίες δείχνουν πόσα πολλά έμαθαν εκείνη τη μέρα για την καλλιέργεια του σιταριού τα παλιά χρόνια αλλά και σήμερα.

.......Φτάνοντας εκεί μια κοπέλα ανέλαβε την ξενάγησή μας.

        Πρώτα πρώτα μας πήγε σε ένα χωράφι.Εκεί γνωρίσαμε ένα σκιάχτρο,το Λεωνίδα ,όχι και τόσο τρομακτικό.Δίπλα του υπήρχε ένα αλέτρι.Η κυρία μας είπε ότι μπροστά έδεναν δυο άλογα ή δυο βόδια και ότι από πίσω το κρατούσε ένας άνθρωπος για να  κατευθύνει τα ζώα. Μας είπε επίσης πως πριν ανακαλυφθούν οι μηχανές, οι άνθρωποι έσπερναν τους σπόρους μόνοι τους.Στη συνέχεια μας μοίρασε σπόρους σιταριού και με το σύνθημά της τους  πετάξαμε σαν να ήμασταν γεωργοί.
        Μετά προχωρήσαμε λίγο πιο πέρα και είδαμε μια τεράστια μηχανή.Μπροστά είχε έναν γιγάντιο κύλινδρο με κοφτερές λεπίδες τα λεγόμενα μαχαίρια.Η κυρία μας εξήγησε ότι ήταν μια θεριζοαλωνιστική μηχανή.Κόβει τα στάχυα και τα ρουφάει σαν σκούπα.Από πίσω μέσα από ένα μεγάλο σωλήνα βγαίνει το στάρι και από πίσω βγαίνει το άχυρο.
                                                 Κωνσταντίνα


Απέναντι από τη μηχανή ήταν ο στάβλος με τις αγελάδες και τα μοσχαράκια.Η μυρωδιά ήταν πολύ άσχημη.Στη συνέχεια σπείραμε σιτάρι σε γλαστράκια και τα πήραμε στο σπίτιΜετά από αυτό μπήκαμε σε ένα κτίριο και είδαμε τα παλιά εργαλεία όπως η τσουγκράνα,το δικράνι και το δρεπάνι.
                                             Γιάννης


Τώρα πια έχουμε φάει και βρισκόμαστε σε ένα μικρό μουσείο.Εδώ η κυρία μας δείχνει παλιά εργαλεία και μας εξηγεί τι έκαναν με αυτά.Επίσης υπήρχαν πολλοί πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Μίλε που απεικόνιζαν τι έκαναν παλιά.Η κυρία έβαλε τον Εμμανουήλ και τη Μαρία να προσποιηθούν πως είναι άντρας και γυναίκα από τα παλιά χρόνια.Ο Εμμανουήλ φόρεσε ένα λευκό πουκάμισο, ένα ψάθινο καπέλο και κράτησε μια τσουγκράνα για το λίχνισμα ενώ η Μαρία φόρεσε εκρού πουκάμισο με ένα ασορτί καπέλο.Επίσης η Κωνσταντίνα προσποιήθηκε πως με το δρεπάνι θέριζε το σιτάρι και ο Στυλιανός κρατούσε ένα δικράνι.

                                              Δήμητρα

Ύστερα η κυρία μας έβαλε να γυρίσουμε τη μυλόπετρα όπως τα παλιά χρόνια.Ζυμώσαμε ζυμάρι ανά ομάδες μέσα σε σκάφες για να κάνουμε ψωμί και το αφήσαμε να φουσκώσει.Τέλος πήγαμε στο δασάκι και όλη η τάξη έπαιξε κρυφτό και κυνηγητό.
Έτσι τέλειωσε η μέρα μου.Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη.
                                 Στυλιανός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου