καλή χρονιά

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η επίσκεψή μας στο Μουσείο Ύδρευσης

    Την Τρίτη η τάξη μας επισκέφτηκε το Μουσείο Ύδρευσης.Ήμουν πολύ περίεργη γι'αυτά που θα αντίκριζα γιατί δεν είχα ξανακούσει για αυτό το μουσείο.
     Μόλις φτάσαμε ο ξεναγός μας οδήγησε σε μια εντυπωσιακή αίθουσα.Το σχήμα της ήταν κυλινδρικό και αποτελούνταν από έναν τεράστιο σωλήνα νερού κομμένο στα δύο.Αφού καθίσαμε όλοι,ο ξεναγός μας μίλησε για την εξέλιξη των υδραγωγείων.Μας είπε πως πρώτα οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης έπαιρναν νερό από τα πηγάδια.Μετά από λίγα χρόνια δημιουργήθηκαν βρύσες στην πλατεία κάθε κοινότητας ή Δήμου  που υδροδοτούνταν από τον Χορτιάτη και το Ρετζίκι.Τέλος από τα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη υδροδοτείται από τον Αλιάκμονα και τη Λίμνη της Αραβησσού.
    Μετά παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο που έδειχνε μια δροσοσταλίδα που μας διηγούνταν πώς το νερό ενός ποταμού καταλήγει πόσιμο νερό που φτάνει στο σπίτι μας.
    Μόλις τελείωσε αυτό το άψογο βίντεο επιστρέψαμε στην αίθουσα με τα μηχανήματα.Εκεί εξερευνήσαμε τις μηχανές που φέρνουν το νερό στο σπίτι μας και μάθαμε πολλά γι'αυτές.Είδαμε ατμομηχανές,πετρελαιομηχανές και ηλεκτρικές μηχανές.Μάλιστα κινήσαμε μόνοι μας μια τεράστια ατμομηχανή!!Έκανε πολύ θόρυβο γιατί ήταν πολύ παλιά.
   Έπειτα μας περίμενε μια δοκιμασία.Όλα τα παιδιά θα συμμετείχαμε σε ένα κουίζ γνώσεων όπου διαγωνιζόμασταν σε αυτά που ακούσαμε αυτή τη μέρα.Κι άλλα σχολεία πήραν μέρος και τα πέντε καλύτερα θα νικούσαν.
    Τέλος παίξαμε τη << σκυταλοδρομία νερού>>Στόχος μας ήταν να γεμίσουμε έναν κουβά με νερό από χειροκίνητες μηχανές.Με αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι τελείωσε η εκδρομή.
    Περάσαμε υπεροχα και εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για το πολύτιμο και απαραίτητο στη ζωή του ανθρώπου νερό.Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εκδρομή!!!
          Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου